Het is zoals altijd gezellig in Compani. Enkele klanten keuvelen met elkaar aan de tafeltjes, iemand bestelt een gebakje aan de toog. Voor Bart zit de werkdag er bijna op. Al zeven jaar werkt hij bij Compani. “Ik begin elke ochtend om 7.30 uur en ik werk tot 12.30 uur. Ik hou van bakken, ik doe het al bijna mijn hele leven. Toen ik 13 of 14 jaar was, deed ik al weekendwerk in een bakkerij in Tongeren. Later ging ik bij maatwerkbedrijf De Wroeter aan de slag als bakker. Maar ik moest dan ’s ochtends vroeg de bus nemen en ik werd daardoor snel verkouden. Nu hoef ik de bus niet te nemen: ik woon aan de overkant van de straat. Gewoon de straat oversteken en ik ben op mijn werk”, lacht hij.
Taart en speculaas
"Het liefst van al bak ik gewoon brood. Dat is niet zo eenvoudig als je zou denken. Het kneedwerk is het moeilijkst, en je moet het deeg genoeg tijd geven om te rusten. Een half uur tot veertig minuten, dan smaakt het brood op z’n best. Biscuits afwerken doe ik niet zo graag. Mijn handen laten dat niet toe.” Bart toont zijn handen. “Zie je mijn vingers? Die willen niet altijd goed mee en hebben moeite met kleine, fijne dingen. Kleine details, zoals versiering aanbrengen op een verjaardagstaart, lukt me niet zo goed.”Wat zou Bart elke klant van Compani aanraden? “Om de speculaas te proeven”, zegt hij. “Dat recept heb ik zelf ontwikkeld tijdens de coronaperiode. Uit verveling, omdat ik geen werk te doen had.”
De Python
Wat doet de bakker als hij niet aan het bakken is? “Gamen op de Playstation en Nintendo”, vertelt Bart. “En ik ben dol op pretparken. Ik heb een abonnement van de Efteling. Geef mij maar de wilde dingen zoals de Python, die gaat overkop.”
COMPANI
Dorpsstraat 45 3530 Houthalen-Helchteren
Openingsuren: dinsdag tot zaterdag (9 uur tot 16 uur)